Hé, die pop is net als ik!

"Ik durf nu zelf extra insuline toe te dienen."
Ron de Heer (63) heeft diabetes type 2 sinds 2000. In 2010 startte hij met insuline op advies van zijn praktijkondersteuner Tom Wolbrink van Gezondheidscentrum Beverwaard. Naast zijn metforminetabletten spuit hij nu driemaal daags kortwerkende en eenmaal daags langwerkende insuline. Daarnaast gebruikt hij sinds een jaar de FreeStyle Libre (FSL).
Hoe kwam je op het idee om poppen te laten maken?
“In de Verenigde Staten kwam ik toevallig zo’n stomapop tegen. De leverancier heeft er destijds één voor mij gemaakt. Ik wilde er een aantal naar Nederland laten brengen, om cadeau te geven aan de kinderen die we behandelen in het ziekenhuis. Dat duurde heel lang - wel vijf maanden - en bleek een kostbare zaak i.v.m. de invoerrechten. Mijn moeder, Ans Botden, gaf toen aan dat zij de poppen wel zelf kon maken, gezien haar professionele ervaring met het maken van kinderkleding. Zij wilde dat helemaal op maat voor ons verzorgen.”
Specifiek voor ieder kind dat een stoma krijgt?
“En passend bij ons kinderziekenhuis. Voorzien van dezelfde haarkleur als het kind en met precies dezelfde stoma die we bij het kind aanleggen. Dus met een gastro-stoma, colostoma, urostoma, Malone stoma, of wat dan ook. De stoma zit op de juiste plek en is uitgevoerd met het juiste materiaal. We houden zelfs rekening met eventuele kleurvoorkeuren van het kind.”
Hoe wordt dit cadeautje ontvangen?
“We zijn er in september 2020 mee begonnen en het blijkt een schot in de roos. Inmiddels hebben we er naar schatting al zo’n veertig of vijftig uitgedeeld. Dat doe ik niet alleen, het is echt iets wat we als Team Kinderchirurgie doen. En dan met name de verpleegkundig specialisten, die de zorg voor de stoma’s op zich nemen. Ik hoor van iedereen dat de kinderen hier goed op reageren. Ook de ouders vinden het fijn. De reacties stijgen boven alle verwachtingen uit.”
Waarom vinden zij de stomapoppen fijn?
“Nét dat extra beetje aandacht maakt soms een wereld van verschil. Als algemeen kinderchirurg behandel ik een breed spectrum van aandoeningen, maar ik heb specifieke expertise in de behandelingvan kinderen met een aangeboren afwijking aan de anus en de dikke darm. De aandacht gaat daarbij niet alleen naar het kind, zij zijn soms nog heel klein. We geven de stomapop aan het gezin. Ouders, broertjes en zusjes kunnen hiermee eenvoudig aan anderen uitleggen wat er met het kindje aan de hand is.”
Krijgen oudere kinderen die een stoma hebben gekregen er ook één?
“Zeker. Voor hen is het meer een maatje dat hetzelfde heeft als zij zelf hebben. Deze kinderen voelen zich vaak ‘anders’ dan leeftijdsgenoten. Daarom is van belang dat de haarkleur matcht met die van het kind, dat de stoma op de juiste plek zit en dat de juiste katheter erin zit.”Is het juiste materiaal verzorgen de rol die Mediq op zich neemt?
“Het maken van de stomapoppen is vrijwilligerswerk. Het materiaal komt van donaties, en die zijn heel fijn. Mediq stelt stomahulpmiddelen beschikbaar, zodat we ook daadwerkelijk van de juiste hulpmiddelen gebruik kunnen maken. Omdat ik zelf als patiënt klant ben van Mediq – en daar goede ervaringen mee heb – was die link snel gelegd. Hier is een langdurige samenwerking uit ontstaan om stomamaterialen te verzorgen voor de poppen.”
De stomapop is een initiatief van het Amalia kinderziekenhuis van het Radboudumc.

Er zijn voor een ander is het mooiste dat er is
Toch kun je soms niet de aandacht geven die iemand verdient, door bijvoorbeeld tijdgebrek. Of door iemands schaamte of angst. Daarom zoeken we samen naar kansen en oplossingen om klanten zich minder patiënt te laten voelen. En meer mens.