'Blij met ondersteuning eerstelijns diëtisten!'

Danita van der Linden, eerstelijns dietist van Dietheek
12 juni 
Danita van der Linden is eerstelijns diëtist bij Diëtheek. Ze heeft zich gespecialiseerd in diabetes en kinderdiëtetiek. 'Het mooie aan dit vak is dat je kunt bijdragen aan het herstel en de kwaliteit van leven van mensen. Met het overzichtelijke voorschrijfsysteem en zorgprogramma Voedingstherapie Plus van Mediq kan ik mijn werk nog beter doen.'

Al op jonge leeftijd raakte Danita geïnteresseerd in voeding. “Met een chef-kok als vader zag ik veel mooie gerechten voorbijkomen. En doordat ik op hoog niveau sportte, zag ik al vroeg hoe belangrijk een goed voedingspatroon is. Omdat ik het prikkelbaredarmsyndroom heb, was dit voor mij best een uitdaging. Als eerstelijns diëtist kan ik medische en voedingskundige kennis en ervaring met andere mensen delen. Ook in mijn bijbaan als fitnessmanager en -coach geef ik regelmatig voedingsadviezen. Die combinatie is erg leuk!”

Snel en gemakkelijk voorschrijven

Ze zet regelmatig drinkvoeding in als aanvulling op van normale voeding, voor ongeveer vijf à zes patiënten per week. “Bij Diëtheek zijn we vrij in de keuze van de producten die we voorschrijven. Ik werk graag met Mediq als leverancier. Dit komt mede door hun gebruiksvriendelijke voorschrijfsysteem. Dat is heel overzichtelijk, het aanvragen is prettig ingericht en je kunt een patiënt snel opzoeken. Mijn collega’s in de regio Midden-Nederland gaan ook steeds meer naar Mediq. Hierdoor kunnen we gemakkelijk elkaars patiënten in het voorschrijfsysteem inzien. Je hoeft dan niet te bellen om machtigingen na te gaan.”

Extra ondersteuning waar nodig

Danita vertelt enthousiast over Voedingstherapie Plus, het zorgprogramma waarmee Mediq diëtisten en patiënten op afstand ondersteunt. “Mediq stelt een smaakbox op maat samen voor de patiënt en belt hem of haar regelmatig op om te vragen hoe de drinkvoedingstherapie verloopt. Ze geven tips, beantwoorden vragen en helpen om op basis van de smaakvoorkeur een vervolgbestelling te doen. Dit maakt het gemakkelijker om de drinkvoedingstherapie vol te houden. AIs een interventie nodig is, neemt Mediq contact met me op. Zo werken we samen aan betere resultaten.”

Zelfmanagement

Danita zet dit programma vooral in voor mensen die moeite met zelfmanagement hebben of naar therapieontrouw neigen. “Dit zijn veelal kwetsbare ouderen en mensen met psychische klachten. Ongeveer 30 procent van onze cliënten is 60 jaar of ouder. Velen van hen wonen alleen, krijgen geen thuiszorg of hebben moeite met moderne technologie. Zij vinden het prettig als Mediq hen belt om te vragen hoe het gaat. Dat geldt ook voor mij, want hierdoor ben ik er zeker van dat ze hun drinkvoeding op tijd in huis hebben en goed gebruiken.”

Sociale contactmomenten en monitoring

“Deze patiënten kun je meestal niet met een paar behandelingen op de rit helpen. Je wilt hen zeker een jaar volgen. Ik heb bijvoorbeeld een oudere patiënte die alleen woont en haar kinderen weinig ziet. Gelukkig doet een lieve buurvrouw boodschappen voor haar. Ze belde mij regelmatig met vragen of over bestellingen. Zo’n gesprekje duurt snel een kwartier of langer en dat gaat ten koste van de beschikbare behandeluren. Doordat Mediq een deel van de sociale contactmomenten overneemt en monitoring doet, hou ik meer tijd voor de behandeling over. Dit is erg prettig, zeker voor patiënten die het limiet van de zorgverzekeraar overschrijden.”

Vriendelijk standje

“Het contact met Mediq geeft mijn patiënten een veilig gevoel en een stukje rust. De mevrouw waar ik net over vertelde, nam eerst een flesje per dag terwijl ik er twee had voorgeschreven. Ze vertelde me dat die aardige man aan de telefoon haar vriendelijk had gezegd dat haar diëtist niet voor niets twee flesjes had voorgeschreven. En dat als het echt niet lukte met die twee flesjes, ze vooral contact met de diëtiste moest opnemen.”

Therapietrouw vergroten

Met collega Ivette Schuurman publiceerde Danita in mei 2020 een behandelingsrichtlijn voor mensen die herstellen van corona. De richtlijn geeft aanbevelingen ter ondersteuning van eerstelijns diëtisten. “Zo kunnen we onze behandelingen op dezelfde wijze uitvoeren en kijken in hoeverre deze effectief is. 80 procent van de herstellende COVID-19-patiënten die bij ons komen, houdt na ontslag uit het ziekenhuis problemen zoals eetlustverlies, vertraagde maaglediging en slikklachten. Vaak is langere tijd drinkvoeding nodig. Ook hier kan Voedingstherapie Plus in specifieke gevallen helpen om de therapietrouw te vergroten en klachtenverergering te voorkomen.”

Voor meer informatie