Symptomen en behandeling van slaapapneu
Hoe kunt u slaapapneu herkennen?
We spreken over slaapapneu als iemand tijdens het slapen vijf of meer ademstops per uur heeft. Als u slaapt ontspannen de spieren. Ook de spieren in de mond en keelholte. Hierdoor kunnen de tong of zachte delen in de keel uw ademhaling blokkeren. Dit wordt obstructief slaapapneu (OSA) genoemd. OSA is de meest voorkomende vorm van slaapapneu. Hoewel slaapapneu een aandoening is die zich voordoet in de slaap, vertonen mensen met apneu ook overdag klachten.
Symptomen van slaapapneu
In de nacht
- Ademstops
- Snurken
- Wakker schrikken met gevoel te stikken
- Nachtzweten
- Regelmatig uit bed moeten om te plassen
- Droge mond als u wakker wordt
Overdag
- Grote vermoeidheid
- Concentratieverlies
- Vergeetachtig
- Stemmingswisselingen
- Hoofdpijn in de ochtend
- Minder zin in seks en/of impotentie
Soorten slaapapneu
Er zijn verschillende vormen van apneu, namelijk obstructief slaapapneu (OSA), positieafhankelijke slaapapneu (POSA) en centraal slaapapneu.
Obstructief slaapapneu (OSA)
Tijdens de slaap ontspannen de spieren, dus ook die in de mond- en keelholte. Hierdoor blokkeren de tong en/of zachte delen in de keel de ademhaling. Dit wordt obstructief slaapapneu (OSA) genoemd. OSA is de meest voorkomende vorm van slaapapneu.
Positieafhankelijke slaapapneu (POSA)
We spreken van POSA als de ademstops worden veroorzaakt door slapen op de rug. Als u op uw rug slaapt, valt de tong naar achteren. De tong blokkeert de luchtweg en dus de ademhaling. Lees hier meer over positieafhankelijke slaapapneu.
Centraal slaapapneu
Centraal slaapapneu ontstaat als de hersenen geen signaal geven dat aanzet om te ademen tijdens de slaap.
Minder apneus door OSA-therapie
Via een slaaponderzoek (polygrafie) stelt uw behandelend arts vast of u obstructief slaapapneu (OSA) heeft en schrijft zo nodig OSA-therapie voor. Het doel van de therapie is om het aantal apneus te verminderen. Hierdoor verbetert de kwaliteit van uw slaap en nemen klachten af.PAP-therapie is de meest voorkomende behandelmethode binnen OSA-therapie
PAP staat voor Positive Airway Pressure en wordt ook wel positieve luchtwegdruk genoemd. Tijdens de PAP-therapie slaapt u met masker op uw gezicht. Een PAP-apparaat blaast continu een luchtstroom door een flexibele slang naar het masker. Een hoofdband houdt het masker op de juiste plaats. Zo blijft de bovenste luchtweg open tijdens het slapen.